POP: Kernkwadranten van Ofman

Kernkwadrant 1:

Toelichting:

Ik ben iemand die erg doelgericht/resultaatgericht is. Dit is vooral van toepassing op mijn schoolcarrière. Mijn doel is vaak het halen van een vak met een bepaald punt, ik maak dan een tijdsplanning om ervoor te zorgen dat ik een duidelijk overzicht heb van wat er moet gebeuren. Ik houd me dan ook aan die planning soms misschien iets te star. Wanneer we in groepjes moeten werken voor school kan ik me irriteren aan medestudenten die het allemaal niet boeit. Het is belangrijk voor mij meer te genieten van de studietijd en proberen de ander te motiveren.

Kernkwadrant 2:

In het tweede kwadrant ben ik uitgegaan van mijn valkuil “afstandelijk”.

Toelichting:

Ik ben een nuchtere jongen en reageer niet direct vanuit mijn gevoel of emotie. Ik denk eerst na voordat ik iets doe of zeg daardoor kom ik vaak wat afstandelijk en koel over. Ik ga bijvoorbeeld niet op modegebied met alle trends mee en zal niet snel onder groepsdruk bezwijken. Ik kan niet goed tegen hysterische mensen die volledig doorslaan of zweverige types. Het is voor mij een uitdaging meer meelevendheid te tonen naar mensen die anders zijn dan ik.

Kernkwadrant 3:

In het derde kwadrant ben ik uitgegaan van mijn valkuil onopvallend/onderdanig.

Toelichting:

Ik ben blij met mijn kernkwaliteit teamspeler. Ik vind het fijn ergens onderdeel van te zijn en samen te werken met mensen of samen te sporten zoals in mijn voetbalteam. Met voetbal kan ik me ergeren als teamgenoten niet naar het gezamenlijke doel van het team kijken maar gaan voor eigen succes of individuele acties.

POP ontwikkeling

Mijn uitdaging

Mijn uitdaging is het vergroten van mijn meelevendheid. Ik wil graag meer medeleven kan tonen/emotie in mijn relatie tot anderen. Hierdoor ben je meer benaderbaar en dit leidt vaak tot een betere relatie met een persoon. Als Commercieel Directeur is het van belang dat je communicatieve vaardigheden optimaal zijn. Je hebt constant contact met anderen zoals klanten, de laag boven in de organisatie, de laag onder je etc. Empathisch vermogen is speelt daarbij een grote rol. Empathisch vermogen is niet alleen het inleven in iemands gevoel of emoties, maar daar hoort ook luisteren bij.

Concrete acties

1          Actief luisteren        

Mijn vader is ondernemer en heeft verschillende boeken over leiderschap en ondernemen. Hij raadde mij aan het boek “leaders eat last” geschreven door Simon Sinek, te gaan lezen.  Als leider dien je een fijne en veilige omgeving te creëren. Hierdoor zijn mensen bereid zich optimaal in te zetten voor het bedrijf en voor elkaar. Goed luisteren is belangrijk en je echt te verbinden met die ander. Ik ga me voornemen dit boek de komende maand te lezen.

  1. 2 Leren van anderen

Door te kijken naar anderen in mijn directe omgeving, die zich beter kunnen inleven en medeleven kunnen tonen. Ik probeer door met hen te praten en te kijken hoe zij bepaalde situaties aanpakken van hen te leren. Mijn moeder bijvoorbeeld is altijd heel erg attent en een open sociaal persoon, zij heeft onder andere hierdoor snel een vertrouwensband met iemand. Ik ga de komende maand luisteren naar tips van mijn moeder en mijn wijze grootouders vaker bezoeken, zij zijn empathisch veel beter dan ik.

  • 3 Evalueren

De derde actie is mezelf laten evalueren door anderen bijvoorbeeld medestudenten bij wie ik in een projectgroep gezeten heb. Ik ga met hen een afspraak maken en zal hen vragen naar mijn gedrag. De bedoeling is dat ze mij feedback gaan geven op het gebied van luisteren en inlevingsvermogen.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.